Cistomanometria


Cistomanometria este prima parte a investigatiei urodinamice care foloseste 2 sonde, una vezicala si una rectala, pentru a masura presiunile din vezica si din abdomen in timpul umplerii vezicii. Aceste sonde sunt subtiri si moi astfel incit pacienta/pacientul sa nu le simta in timpul investigatiei.

Cistomanometria poate diagnostica o vezica cu capacitate mica (complianta scazuta), o vezica “nervoasa” (hiperactiva) sau o vezica cu senzatie scazuta sau crescuta. Umplerea vezicii se face pe acelasi cateter cu care se masoara presiunea vezicala. Solutia folosita poate fi serul fiziologic sau apa distilata sterila, la temperatura corpului. Umplerea se face cu o viteza moderata de cca 20-40 ml/s, si in general dureaza cca 10 minute.

A doua parte a probei urodinamice este studiul Debit-Presiune. Aceasta este de fapt faza de urinare in care presiunea din vezica este masurata concomitent cu masurarea debitului/fluxului urinar. Pacienta/pacientul, care sta asezat ca pe toaleta, urineaza intr-o pilnie care dirijeaza urina in debitmetru. Raportarea datelor obtinute din masurarea debitului urinar la datele rezultate din masurarea presiunilor din vezica duce la concluzii importante despre existenta unui obstacol in calea evacuarii urinei (prostata, stricturi pe uretra la barbat, respectiv prolaps genital la femeie), cit si despre capacitatea de contractie a detrusorului (detrusor obosit/hipocontractil, detrusor hiperactiv cu o contractie prea puternica, ce poate pune in pericol rinichii daca determina un reflux al urinei spre rinichi, sau un detrusor complet paralizat)

 

 

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea problemelor din sfera urodinamicii. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj