Urodinamica

Diagnosticul tulburarilor mictionale se face prin investigarea functionala a aparatului urinar inferior, din punct de vedere urologic cat si neurologic.

Investigarea urodinamica implica masurarea presiunilor din vezica urinara, ce asigura stocarea si evacuarea urinei, cat si din sfincterele ce asigura continenta dar si declansarea urinarii.

Interpretarea datelor este facuta de catre medic cu ajutorul unui program computerizat care poate calcula cit de bine se contracta detrusorul si cit de bine sunt coordonate sfincterele cu activitatea vezicii.

Inregistrarea presiunilor se face cu ajutorul unor catetere subtiri care sunt introduse in vezica si sunt conectate la un sistem de manometre, iar acestea la rindul lor sunt conectate la un computer. Vezica este umpluta incet cu ser fiziologic iar pacientul/pacienta relateaza tot ceea ce simte, urmarindu-se ce inregistreaza aparatul atunci cand apar simptomele care il supara zilnic. Functie de comportarea complexului detrusor – col vezical – sfincter striat, atat in cursul umplerii vezicale cat si in timpul mictiunii, fiecare faza a functiei vezicale poate fi complet caracterizata urodinamic, adica functional.

Este singura metoda care studiaza vezica si sfincterele sale in timpul functionarii lor si care poate descrie aceste functii. Celelalte investigatii folosite in urologie, ecografia, radiografiile, RMN-ul, tomografia, sunt investigatii statice, nu pot descrie vezica si sfincterele in cursul functionarii lor.

In prezent clasificarea tulburarilor de mictiune se face cel mai corect pe criterii urodinamice si ca urmare denumirea simptomelor urologice a fost schimbata din iritative si obstructive in simptome ale fazei de umplere, respectiv simptome ale fazei de golire.

Investigarea neurologica se face cu ajutorul diferitelor tipuri de inregistrari electromiografice si a masurarii timpilor de latenta.

Toate aceste investigatii pot fi efectuate simultan cu vizualizarea radiologica a aparatului urinar, metoda denumita videourodinamica.

 

 

 

 

Proiect CENTURI – Centru de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare

Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” – Investitii pentru viitorul dumneavoastra – CENTURI – Centru de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Proiect cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala Obiectivul general al proiectului il constituie infiintarea unui centru de diagnostic si tratament care sa ofere servicii inovative, dezvoltate pornind de la cercetarile efectuate de […]

citeste mai mult »

Proba urodinamica selecteaza pacientii care beneficiaza de operatia de prostata

Utilizarea datelor urodinamice in stabilirea atitudinii terapeutice la pacientii cu obstructie subvezicala asociata cu imperiozitatea mictionala A.V. Manu-Marin, REZUMAT   Introducere: Diagnosticul de vezica hiperactiva este un diagnostic stabilit pe criterii clinice la un pacient ce asociaza urinarea frecventa cu imperiozitatea mictionala. Volumele mici urinate la fiecare mictiune fac ca debitul maxim al acestor pacienti […]

citeste mai mult »

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea problemelor din sfera urodinamicii. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj