Debitmetria


Debit metria / Uroflowmetria, este o investigatie urodinamica, neinvaziva, care se efectueaza fara catetere.

Ea masoara debitul urinar, respectiv volumul urinat in fiecare secunda.

Pacientul/pacienta urineaza ca in mod obisnuit intr-o pilnie de toaleta. Urina este drenata spre un aparat care realizeaza masuratoarea si computerul genereaza o curba.

Sunt date importante care pot fi obtinute din analiza acestei curbe. Maximul curbei poate spune daca uretra sau prostata sunt un factor obstructiv in evacuarea vezicii. Forma cubei poate sugera daca vezica are o forta normala de contractie sau nu; o curba oscilanta sugereaza “oboseala” vezicii. Daca la aceasta se adauga si masurarea ecografica a unui reziduu, dupa urinare, mai mare de 150 ml, diagnosticul de oboseala a vezicii este si mai evident. Totusi, obstructia subvezicala sau aceasta oboseala/hipocontractilitate a vezicii nu pot fi cert diagnosticate daca nu se face masurarea presiunilor cu sonda vezicala si rectala (cistomanometria si proba debit/presiune).

Uneori insa se poate alege o metoda de tratament doar pe baza debitmetriei/uroflowmetriei si a reziduului postmictional, amanandu-se proba urodinamica cu sonde (cistomanometria) pina cind se observa daca tratamentul duce la succes sau nu.

 

 

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea problemelor din sfera urodinamicii. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj